OpenAI, Google'a rakip olacak bir arama motoru geliştirebilir mi?

.porto-u-6015.porto-u-heading{text-align:center}

The Information tarafından yapılan habere göre, OpenAI Google ile rekabet etmeyi amaçlayan yapay zeka destekli bir arama motoru geliştiriyor.

OpenAi’s Sam Altman and Mura Murati

Geliştirilmekte olan ürünle ilgili az sayıda haber bulunuyor, ancak varlığına dair öneri, OpenAI’nın bir arama motorunun Google’a karşı mücadele etme şansı olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Dahası, yapay zekanın arama pazarını temelde nasıl sarsabileceği ne kadar olası?

OpenAI’nın arama ürünü hakkındaki bildiklerimizi topladık ve Insider Intelligence kıdemli analisti Evelyn Mitchell-Wolf ile danışarak, yıkıcı potansiyelini ve Google’ın pazar payına etkisini belirledik.

Sahneyi kurmak: OpenAI (Microsoft’un desteğiyle) kısa bir süre önce yapay zekada Google’ı geride bıraktığı düşünülüyordu. Şirket, şimdi Gemini olarak adlandırılan chatbot Bard’ı piyasaya sürerek Google’ın katıldığı bir yapay zeka yarışını başlattı.

Ancak bu öncülüğe rağmen, OpenAI ve Microsoft’un Google’ın ana pazarlarına müdahale etme girişimleri başarısız oldu. Microsoft geçen yıl OpenAI teknolojisini Bing arama motoruna entegre etti ve Google’ın pazar payının %1’ini bile ele geçirme potansiyelini milyarlarca dolar gelir olarak nitelendirdi. Ancak StatCounter’a göre, yapay zeka (şimdi Copilot olarak adlandırılan) entegre edildikten sonra Bing’in pazar payı neredeyse hiç değişmedi. Google ayrıca benzer yapay zeka ürünleri geliştirme planlarını duyurarak, Bing’in ayırt edici özelliğini kaldırdı. Bu, OpenAI’nın arama ürünü için kötü haberler getirebilir, ancak şirket aynı zamanda Bing’in eksikliklerini iyileştirmek ve hataları tekrarlamaktan kaçınma şansına da sahip.

Google’un hendek avantajı: Ne yazık ki, Google’ı yenmek, “daha iyi” bir arama platformu başlatmaktan ibaret değil.

Mitchell-Wolf’a göre, “OpenAI mükemmel bir ürün yaratsa bile, Google’ın tarayıcılarda ve cihazlarda varsayılan durumu, çoğu sorgunun hala çoğunu işlemeye devam edeceği anlamına gelir.” Google arama, ortak bir ana sayfa olarak, OpenAI’nın arama motoruna ulaşmak için tek tıklamalık bir engel bile, çoğu tüketicinin vazgeçmesi için yeterlidir. Ayrıca, para kazanma sorusu var. OpenAI, her kullanıcı sorgusunda para kaybediyor ve karlılığa giden net bir yol yok. Tahminimize göre, küresel arama reklam harcamaları 2024’te 282.36 milyar doları bulacak, bu nedenle OpenAI’nın reklamlarla para kazanması muhtemel, ancak piyasanın biraz test edilmemiş formata destek olup olmayacağı belirsiz. Mitchell-Wolf’un arama konusundaki üretken yapay zeka raporunda, chatbotların geleneksel aramadan daha az reklam alanı sağladığı ve benzer şekilde yeterli izlenim ölçümü gibi altyapının eksik olduğu belirtilmektedir. Anahtar pazarlardaki düzenleyiciler ayrıca chatbot’ların yanıtların ne zaman sponsorlu olduğu konusunda netlik eksikliği konusunda endişelerini dile getirmişlerdir. Sonuç olarak, Mitchell-Wolf, “Daha önce buradaydık,” dedi. “Microsoft zaten konuşma tabanlı bir arama ürünü yaptı ve Google’ın pazar payında neredeyse hiç etki yapmadı. Bunu benzer şekilde oynanırken görebilirim.”

OpenAI için umut kırışıklıkları var: Google, ABD Adalet Bakanlığı tarafından kartel davasıyla karşı karşıya ve bu, kullanıcıların kendi varsayılan arama motorlarını seçebilmelerine neden olabilir, ancak Google’ın markası o kadar baskın ve kullanıcıları ekosistemine o kadar yerleşik ki, pazar dinamiklerini değiştirmesi muhtemel değil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *